Pålitlighet ger ett gott professionellt rykte

Vilken start får du på 2016 – tillhör du de 10% som håller nyårslöftena!?

Några löftesbrytare fick svara på frågan när bröt du senast ett löfte?

 • ”Jag är väldigt noga med löften och skulle på bröllop nyligen, men klänningen sprack så jag kunde inte gå trots att jag hade lovat.” Lina 23 år studerande
 • ”Jag skulle öppna butiken jag jobbade i men gjorde det en timme för sent och fick en tillsägelse.” Johnny 22 år studerande
 • ”I torsdags då jag hade lovat min kompis att vi skulle träna och försov mig.” Emil 20 år studerande
 • ”För två dagar sedan när jag hade lovat att gå på en kompis fest. Jag låg kvar i sängen och läste i stället.” Kate 25 år studerande
 • ”I dag! Jag hade lovat att springa med en kompis men känner mig lite förkyld.” Therese  24 år studerande
 • ” Jag brukar sällan ge löften, då slipper jag bryta dem.” Jacob 20 år studerande 

Källa för löftena: SvD

Om du också bryter löften blir du alltså en del av de 90% . 

Bra med personligt bokslut för att reflektera över vilka löften du gett till dig själv och andra och vilka konsekvenser det får

Vid årsskiften är det en bra ide att göra ett bokslut för det gånga året och samtidigt uttala dina intentioner för kommande året.

Tips för personligt bokslut 2015 

 1. Fira framsteg – gör en lista över 10 resultat du åstadkommit!
 2. Lärdomar – vilka tre händelser lärde du dig mest av?
 3. Fallgropar – vilka fallgropar föll du i och som hindrade din framfart?

Tips för intentioner 2016

 1. Skapa en bild av framtiden….och ställ dig själv bättre frågor om framtiden.  Läs diskussionen i LI Sverige gruppen klicka här.  Snabbspola till nästa nyår och föreställ dig vad du är stolt över, och upplev känslan med så många sinnen som möjligt och spara denna bild av framtiden och ta fram den när du behöver energi eller fokus.
 2. Starta där du är i dag, använd det du redan har, gör det du kan och samarbeta med andra för att få dina projekt att lyfta. Så slipper du ”om jag bara hade” hindren.
 3. Hedra ditt ord. Vilket är det kraftfullaste sättet att leva.

När du hedrar ditt ord, stärker du dig själv. Omgivningen kommer att se på dig som en person värd att umgås och samarbeta med för du är pålitlig.

Läs Pulse artikeln om att bygga relationer och skapa förtroenden i nätverk bygga förtroenden

Skapa den goda vanan att hedra ditt ord och uppnå dina nyårslöften och andra löften också…

När det gäller att hedra ditt ord så fungerar det bättre än att ge och hålla löften. Hedrandet innehållet en del, hedrandet, som innebär att du bryr dig om konsekvenserna av om du bryter ditt löfte och inte gör/levererar det du sagt.

Läs artikel på SvD Hålla vad jag lovat? Visst om du också gör det.

Kommunicera ansvarsfullt så höjs din standard

Det är inte så svårt egentligen. Om någonting oförutsett händer som du ser påverkar din plan kan Du meddela dig och säga att du kommer troligen inte kunna hålla ditt löfte. Du beklagar och säger att du kommer göra allt vad du kan för att ändå leverera som du sagt. Du kan i detta läge även be om hjälp. Och ge ett nytt löfte som du med säkerhet kommer uppfylla. Om det nu ändå går åt skogen får du räkna med att ditt goda rykte försvagas. Då återstår att ta hand om konsekvenserna så att inte andra drabbas. Och allt detta gäller även dialogen med dig själv.

Gott nytt år önskar

Olle Leckne

Olle Leckne, Fotograf Tommy Jansson, www.tommyjansson.com
Olle Leckne, Fotograf Tommy Jansson, www.tommyjansson.com