Att sälja utan marknadsföring.

Sälja utan marknadsföring kan låta som att försöka fiska utan nät: tekniskt möjligt, men kanske inte det mest effektiva sättet att gå till väga. Ändå finns det exempel på företag och enskilda företagare som har lyckats göra just detta, och det kan finnas olika skäl till varför de väljer denna strategi.

Varför säljer vissa utan marknadsföring?

 1. Personliga relationer och nätverk: Om du redan har en stark kundbas och personliga relationer, kan du kanske räkna med word-of-mouth och direkta rekommendationer.
 2. Unikt värdeerbjudande: Vissa produkter eller tjänster är så unika att de nästan säljer sig själva. Kunderna kommer till dig eftersom de inte kan få det du erbjuder någon annanstans.
 3. Geografiskt isolerade marknader: I små samhällen där alla känner alla, kan marknadsföring ibland anses som onödigt.
 4. Kostnadsskäl: Särskilt småföretagare med begränsade resurser kan finna kostnaden för marknadsföring för hög i förhållande till den förväntade avkastningen.
 5. Skepsis mot marknadsföring: Vissa företag eller individer kan ha en ideologisk ståndpunkt som gör att de undviker traditionell marknadsföring.
 6. Hög efterfrågan, låg konkurrens: Om det finns en obalans mellan efterfrågan och utbud, kan produkten eller tjänsten i fråga sälja sig själv utan behov av ytterligare marknadsföring.
 7. Stealth Mode: Vissa startups eller företag föredrar att ligga lågt och undvika uppmärksamhet tills de är redo för en större lansering.

Risker och slutsatser

Det bör noteras att en sådan strategi ofta kommer med vissa risker. Beroendet av en befintlig kundbas eller personligt nätverk kan göra företaget sårbart för förändringar i marknaden. Dessutom kan avsaknaden av marknadsföring begränsa tillväxtpotentialen och göra det svårt att konkurrera på bredare marknader.

Att sälja utan marknadsföring är möjligt

Men det är inte en one-size-fits-all-lösning. För vissa företag kan det vara en hållbar modell, medan det för andra kan vara en riskfylld strategi som begränsar tillväxt och lönsamhet.

TIPS: Bli synlig sökbar och köpbar en kurs för dig

Att sälja utan marknadsföring kan innebära att du inte når ut till din målgrupp på ett effektivt sätt

Att sälja utan marknadsföring

Det finns kostnader för att sälja utan marknadsföring

Kostnaderna varierar beroende på olika faktorer, men det är viktigt att tänka på att det alltid finns någon form av kostnad, även om den inte är i form av direkt marknadsföring. 

Här är några kostnader och annat att tänka på:

 1. Produktkostnader: Om du säljer fysiska produkter, måste du fortfarande producera eller skaffa dem, vilket innebär kostnader för tillverkning eller inköp.
 2. Webbplats och E-handelsplattform: Om du säljer online behöver du en webbplats och en e-handelsplattform, och dessa kan ha kostnader för design, utveckling och underhåll.
 3. Lagring och logistik: Om du har fysiska produkter, kan du behöva lagra dem och hantera logistiken för att leverera dem till kunder, vilket också kan vara kostsamt.
 4. Administrationskostnader: Det finns alltid administrativa kostnader för att hantera beställningar, fakturering och kundsupport, även om du inte investerar i aktiv marknadsföring.
 5. Varumärkesbyggande: Även om det inte är direkt marknadsföring, kan du behöva investera i att bygga upp ditt varumärke och rykte över tid, vilket kan innebära kostnader för branding, design och kundrelationer.
 6. Organisk synlighet: Om du inte aktivt marknadsför dig kan du förlita dig på organisk synlighet, vilket tar tid och resurser att utveckla. Det kan involvera att skapa kvalitetsinnehåll och optimera din webbplats för sökmotorer.
 7. Sociala medier och word-of-mouth: Även om du inte betalar för annonser kan du ändå investera tid och energi i att bygga en närvaro på sociala medier och uppmuntra word-of-mouth-marknadsföring, vilket kräver engagemang.
 8. Tillit och rykte: Att bygga förtroende och ett gott rykte tar tid och ansträngning, och det kan vara en indirekt kostnad att sälja utan marknadsföring.

Sammanfattningsvis, medan det är möjligt att sälja utan direkt marknadsföring, finns det fortfarande kostnader involverade. Kostnaderna kan variera beroende på din verksamhetstyp och bransch. 

Nu var budskapet i detta blogginlägg inte direkt kul att läsa.

Så låt oss växla till något roligare

Välkomna till scenen, damer och herrar, för dagens stora nummer: ”Synlig, Sökbar och Köpbar: Så blir du internetvärldens Beyoncé”!

Sälja utan marknadsföring

Synlig som en Discokula

Först på vår magiska resa mot cyberberömmelse: synlighet. Tänk på det här: Om du var en träd i en skog och ingen såg dig, skulle du fortfarande göra ljud? Vem vet, men en sak är säker: du skulle definitivt inte sälja några grenar. Att vara synlig är som att bära ett neonskylt som säger: ”Här är jag, världen! Kom och köp mina fantastiska produkter!”

Sälja utan marknadsföring

 

Sökbar som en Flaska i Sanden ️

Nästa stopp, att vara sökbar! Om din butik var en skatt, skulle du då gömma den så att ingen kan hitta den? Nej, du skulle göra en skattkarta med stora, feta X:en och skyltar som säger, ”Skatten är här, dumskallar!” Ditt varumärke bör vara lika enkelt att hitta som en flaska ketchup på en grillfest.

Köpbar som en Skvallertidning vid Kassan

Slutligen, mina damer och herrar, vi kommer till klimaxet av vår show: att vara köpbar. Om dina kunder behöver en detektivkarta, tre magiska stenar och en lösenordsskyddad dörr för att kunna köpa något från dig, är du i trubbel. Gör det så enkelt att även en nattuggla vid midnatt kan göra en impulsinköp av din lyxiga samling av ekologiska kuddar.

Innan ridån går ned

Om du inte är synlig, sökbar och köpbar, blir du som ett spökskepp på det öppna havet: mystiskt, visst, men inte särskilt lönsamt. Så sätt på dig ditt glittrigaste scenkläder, träd fram i rampljuset och låt världen se hur fantastisk du är. Efter allt, om Beyoncé kan göra det, varför kan inte du?

Nu, ta din mikrofon och gör din grej!

TIPS: Bli synlig sökbar och köpbar en kurs för dig