Har du spelat Trivial Pursuit någon gång?

Du vet de där plupparna som man jagar… Om du tänker varje plupp som en medlem i teamet. Dessa tårtbitar/pluppar bildar ett team som snurrar som ett hjul.

TP

 

 

 

 

Om du saknar en teammedlem så haltar teamet och det blir obalans och kan således inte snurra tillfullo. Om du då stoppar in en alldeles för stor tårtbit så har du samma problem men obalans och den tårtbiten blir till slut en kil som kan spräcka hela teamet.

En bra rekrytering handlar alltså om att hitta en person med en triangel som passar teamet och där chefen är väl medveten om vad kandidaten behöver för att fylla hålet för att optimera teamet.

Hur gör man då för att göra en bra rekrytering?

Kunskap om vem chefen är samt vilka kollegor rekryten skall jobba med är verkligen viktigt.

Här handlar det om att för mig som rekryterare lägga tid på att intervjua så många i arbetsgruppen som möjligt för att skaffa mig en bild av vilken personlighet som skulle passa och vilken kompetens som behövs och hur kollegorna ligger lönemässigt.

På så sätt får jag fram en kravbild på personen och kan vid framtida intervjutillfälle klämma lite extra på dessa sidor.

Ibland tror alla att det bästa är att ersätta Kalle som slutade med en Kalle-klon. Jag hävdar att det i de flesta fall är betydligt bättre att titta på åt vilket håll man vill att hjulet (plupp-brickan) skall snurra för att nå målen och att titta på vilken personlighet och kompetens som behövs för att komma dit.

lasmer

 

 

David Griff

david_griff

 

 

 

 

 

Professionell rekryterare och gästbloggare