Film i rekrytering

Jag använder mig väldigt gärna av film i rekrytering. Enkelt uttryckt kan man säga att en text säger lika många ord som den är skriven med, en bild säger mer än 1000 ord och hur mycket säger då inte en film?

En film på 2 minuter innehåller 6 miljoner bilder och dessutom ljud – herre jösses vad mycket mer man kan förmedla då.

När jag intervjuat rekryterande chef så vill jag gärna fånga denne på film i den miljö där den tänkta kandidaten skall jobba. I filmen försöker jag få med mycket av entusiasmen och glädjen som den rekryterande chefen förhoppningsvis känner för det bolag där denne arbetar. Jag försöker även gärna fånga hur det ser ut på arbetsplatsen för att man skall få med känslan, atmosfären och även för att kandidaten skall få en igenkänningsfaktor när denne kommer på intervju.

Denna film lägger jag upp tillsammans med en väl skriven annons. Annonsen måste attrahera rätt kandidater och filmen måste göra att rätt kandidater klickar på knappen ”Sök jobbet”. Att skriva annonser är en konst. De flesta annonser är ganska tråkiga där man spaltar information om företaget och vilka kvalifikationer som måste uppfyllas. Har man tur kanske man hittar en önskelista på de personliga kvalifikationerna som rekryterande företag tror att kandidaten har.  Jag är mer för en beskrivande text där man känner sig lite utmanad och får en känsla av företag och vad det står för. Om man kan skriva en kort och koncis text med massa känsla och kombinerar detta med en film som är lockande så får man fler och bättre kandidater.

När jag sedan tar hand om ansökningarna förundras jag över hur många det är som dels inte vet att varje dator har ett felstavningsprogram men också att folk inte vågar sticka ut. Att sticka ut menar jag att göra något annat än att ta de CV-mallar som Word har. Väldigt få har ens en bild i sitt CV, men de som har det har väldigt sällen en bra bild. Hur tänker man när man lägger in en bild på sig själv med en öl i handen eller en bild där man står på en strand med badkläder?

David Griff

david_griff

 

 

 

 

 

Professionell rekryterare och gästbloggare