Vad ska ett CV innehålla? David Griff, professionell rekryterare som läser massor med CVs varje dag tycker att ett CV skall innehålla:

Sidhuvud

Sidhuvud som återkommer på de 2 sidor som CV’t består av. Sidhuvudet skall innehålla namn, adress, telefonnummer, mailadress, födelsedatum och en professionellt tagen bild. Det är väldigt många som glömmer det där med telefonnummer och emailadress – visst är det fascinerande?! Jag föredrar även en färgklick i sidhuvudet eftersom det enkelt gör att jag kommer ihåg just det CV’t. Kan vara ett sträck eller något för att skilja sidhuvudet och den övriga texten.

Kort presentation

Efter sidhuvudet bör det komma en kortare presentation på max 5 rader om vem man är och vad man kan bidra med på just det företag som man söker till just nu. Här behöver man med andra ord göra lite research om företaget man söker till.

Erfarenhet

En tabell med de anställningar man haft och vad man bidrog med där. Detta bidrag bör vara anpassat så att det matchar de buzz-words som finns i annonsen. Alltså behöver man titta på annonsen noga och markera de ord som man tror är viktiga för rekryteraren/rekryterande chefen och visa på att man har erfarenhet inom dessa områden. Man skall aldrig ljuga, men man kan ur sanningen ta fram det som är applicerbart på just det jobb man söker. Anställningarna som man listar måste vara i kronologisk ordning med det senaste först.

Utbildning

Även här en tabell i fallande kronologisk ordning. Skriv utbildningar och relevanta kurser. Har du en kandidatexamen i ett ämne som inte är relaterat till detta jobb så är det ändå intressant eftersom det visar att du kan ta in information på en högre nivå. Om du gått en krukmakarutbildning men söker jobb som programmerare så behöver du inte ta med den utbildningen eftersom det är svårt att påvisa fördelarna med just denna utbildning i relation till de framtida arbetsuppgifterna.

Personligt

Jag tycker att det är trevligt när man kortfattat berättar om sig själv och hur situationen är. Kan vara ett par meningar om familj, hobbys och sina personliga egenskaper. Det blir ett enkelt sätt att inleda en intervju på om man som rekryterare har lite koll på personen.

Som du märker anser jag att varje CV skall anpassas till varje sökt jobb.

Det är bättre att söka 10 jobb med kvalitet än 100 jobb slentrianmässigt. Att bara ta en PDF;ad kopia av sin officiella Linkedin-profil är förkastligt eftersom man med det visar att man är intresserad men inte mer intresserad än de 10 sekunder det tar att slänga iväg en ansökan.

David Griff

david_griff

 

 

Professionell rekryterare  och gästbloggare