Hemligheten bakom rekrytering

David Griff berättar vidare om konsten att vara eller att hitta rätt person till rätt position

Hemligheten är att man får extremt kort tid på sig att framhäva sin personlighet och sin kompetens.

Jag ögnar igenom ett CV på mindre än 15 sekunder om det inte är välskrivet och har ett snyggt upplägg. Om det är snyggt med relevant innehåll så behöver jag mindre än en minut innan jag fattat beslut på om jag skall kalla till intervju eller inte.

Det är samma sak vid en intervju.

Tittar man på hur vi människor fungerar så har vi fattat ett beslut på om det är en intressant kandidat inom 15 sekunder efter att vi ser personen första gången. Detta beslut har absolut ingenting med kandidaten att göra och det är det som är så fascinerande.

Beslutet fattas på allt som vi bär med oss sedan tidigare. Har du likadana ögon som den person som mobbade den rekryterande chefen för 20 år sedan så är det mindre troligt att du får jobbet än om du har likadana ögon som den rekryterande chefens första stora kärlek. Här kommer alla intryck in – hur du ser ut, hur du är klädd, hur du låter när du talar, hur du rör dig och även hur du luktar.

Allt sådant mappas mot igenkänningen i den rekryterande chefens hjärna. Är den rekryterande chefen medveten om detta kan denne ”ta ett steg tillbaka” och verkligen vara objektiv, men det är svårt och det krävs övning för att verkligen lägga alla dessa igenkänningssignaler åt sidan. Det är dock viktigt eftersom de inte har någonting alls att göra med kandidaten ….

David Griff

david_griffProfessionell rekryterare och gästbloggare